Založ si blog

Mýty a fakty o rekuperácii

Sto ľudí – sto chutí – sto názorov. V prípade rekuperácie je toto porekadlo naozaj trefné. Každý má svoj názor, ktorý prezentuje svojim známymi. Vznikajú tak rôzne mýty, ktoré ľudí odrádzajú od inštalácie rekuperácie vo svojom dome. Najčastejšie mýty, ktoré vo svojom okolí registrujeme sú napríklad:

  • Nechcem rekuperáciu lebo som alergik

Práve naopak! Ak ste alergik rekuperácia je pre Vás ako stvorená. Vzduch, s ktorým rekuperácia pracuje je hnaný cez množstvo filtrov, ktoré peľ, prach, a rôzne ďalšie alergény efektívne odfiltrujú. Okrem toho, naše vzduchové rozvody sú antistatické, animikotické, antibakteriálne a aditivované čo neumožňuje zachytávanie prachu ani iných nečistôt v potrubí.

  • Nechcem rekuperáciu, lebo potom nemôžem otvárať okná

Okná môžete otvárať kedy sa Vám zachce. Na rekuperáciu pritom hľadieť nemusíte. Je síce faktom, že časté otváranie okien znižuje jej účinnosť, ale je len na Vás kedy budete vetrať oknom.

Všetko, čo obnáša údržba rekuperácie je výmena filtrov. Tie by sa mali meniť raz ročne. Ich cena sa pohybuje v priemere okolo 20-30€ (alebo v závislosti od výrobcu a typu). U nás zákazníkom pri kúpe rekuperácie zabezpečíme filtre na prvých 5 rokov. Ak sa Vám zdá aj tých 30€ ako veľký náklad, filtre je možné namiesto výmeny len povysávať alebo vyčistiť.

  • Prevádzka rekuperácie je hlučná a rušivá

Správne vyskladaný a nadimenzovaný systém je takmer nepočuteľný. Samozrejme si musíme uvedomiť, že ak rekuperáciu spustíme na plný výkon, cez potrubie ide obrovské množstvo kubíkov vzduchu. V tomto prípade je systém o niečo hlasnejší avšak stále nie rušivý.

  • Bývam v staršom dome, rekuperácia nie je systém pre mňa.

Rekuperáciu je možné využívať v akomkoľvek priestore. Či ide o novostavbu, starší dom či byt. Dokonca v starších domoch je rekuperácia skvelým nástrojom pre optimalizáciu vlhkosti vo vzduchu.

Zdroj: https://www.keylight.sk/centralne-rekuperacne-jednotky/

Teraz si povedzme pár faktov, ktoré Vám môžu pomôcť pri rozhodovaní, či je rekuperácia pre Vás vhodná:

  • Neustále čerstvý vzduch zbavený alergénov a nečistôt zvyšuje komfort bývania
  • Rekuperácia šetrí náklady a životné prostredie – využíva odpadové teplo, čo znižuje potrebu vykurovania.
  • Tvorí príjemné a zdravé prostredie – zbavuje vzduch hmyzu, alergénov, splodín a nečistôt.
  • Obmedzuje hladinu CO2 a radónu
  • Je maximálne kompatibilná s požiadavkami jej nového majiteľa.

TEPELNÉ ČERPADLÁ MONOBLOK ALEBO SPLIT – O ČO IDE?

26.01.2021

Ak máte záujem si zaobstarať tepelné čerpadlo vzduch – voda, tomuto článku by ste mali venovať náležitú pozornosť. Na trhu sa totiž ponúkajú dva typy týchto čerpadiel. Monoblok a splitový systém. Naša spoločnosť ako skúsený predajca ponúka výhradne monoblok, ale pri mnohých firmách sa stretnete s obomi systémami. O čo ale ide. Splitový systém je na prvý [...]

KTORÝ TYP TEPELNÉHO ČERADLA JE TÝM SPRÁVNYM PRE VÁS?

22.01.2021

Keďže poznáme mnoho typov tepelných čerpadiel, ktoré teplo pre Váš dom dokáže čerpať z rôznych zdrojov (vzduch, voda, zem). Ako si však vybrať ten správny typ? Prvé na čo musíte pozerať je Váš rozpočet. Ten Vás hneď od začiatku nasmeruje k určenému typu čerpadla, nakoľko medzi jednotlivými druhmi sú nemalé cenové rozdiely. Ak je váš rozpočet obmedzený, [...]

Tepelné čerpadlo voda/voda

19.01.2021

Systém tepelných čerpadiel voda-voda je veľmi zriedkavý systém. Ide o technológiu, ktorá čerpá teplo z vody v exteriéri a dáva ho do vody v interiéri. Podobne ako pri ostatných typoch tepelných čerpadiel (okrem vzduch-vzduch) toto tepelné čerpadlo dokáže ohriať teplú úžitkovú vodu, vodu v podlahovom vykurovaní alebo radiátoroch. Tento systém je najúčinnejším [...]

zalužnyj, syrskyj

Zelenskyj hovoril o polmilióne mobilizovaných. General Syrskyj: Potrebujeme výrazne menej vojakov

29.03.2024 14:16

Ukrajinská armáda bude musieť pre obranu pred ruskou inváziou mobilizovať menej vojakov, než sa pôvodne očakávalo.

Maďarsko polícia pobodanie péter baumann

Obeť a dvoch zranených si vyžiadal výbuchu v bytovke v Budapešti

29.03.2024 13:10

Evakuovať museli 50 ľudí.

Putin

Rutte: Vyšetrovanie ruskej propagandistickej siete je veľmi znepokojujúce

29.03.2024 12:54, aktualizované: 13:58

Činnosť proruskej špionážnej siete vyšetruje poľská kontrarozviedka a tiež belgické či české spravodajské služby.

forró, fico, galanta

Tlačila na Forróa vláda? Člen predsedníctva Aliancie: Pellegriniho podporil len predseda, stretnutie s Korčokom zrušil svojvoľne

29.03.2024 12:00

Szabolcs Mózes pre Pravdu uviedol, že ich rozhodnutie Krisztiána Forróa zaskočilo.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 15
Celková čítanosť: 57695x
Priemerná čítanosť článkov: 3846x

Autor blogu

Kategórie