Založ si blog

KTORÝ TYP TEPELNÉHO ČERADLA JE TÝM SPRÁVNYM PRE VÁS?

Keďže poznáme mnoho typov tepelných čerpadiel, ktoré teplo pre Váš dom dokáže čerpať z rôznych zdrojov (vzduch, voda, zem). Ako si však vybrať ten správny typ?

Prvé na čo musíte pozerať je Váš rozpočet. Ten Vás hneď od začiatku nasmeruje k určenému typu čerpadla, nakoľko medzi jednotlivými druhmi sú nemalé cenové rozdiely.

Ak je váš rozpočet obmedzený, mali by ste svoju pozornosť upriamiť na tepelné čerpadlá čerpajúce teplo zo vzduchu. Tu máme dve možnosti. Ak ide o rodinný dom s množstvom samostatných miestností vhodným variantom pre Vás je tepelné čerpadlo vzduch-voda, ktoré zabezpečí vykurovanie celého domu prostredníctvom podlahového kúrenia alebo radiátorov a okrem toho tiež výhrev teplej úžitkovej vody. Na druhej strane, ak od tepelného čerpadla čakáte len ohriatie jednej miestnosti, napríklad ak ide o chatu, veľkú spoločenskú miestnosť a pod. a nemáte naň veľký rozpočet, mali by ste siahnuť po tepelnom čerpadle vzduch – vzduch.

Zdroj: https://www.keylight.sk/tepelne-cerpadlo-vzduch-voda/

V prípade, že ste ochotný do technológie investovať viac financií,  tým správnym typom pre Vás môže byť tepelné čerpadlo zem-voda. Tu máme znova niekoľko možností. Základným faktorom pre výber je veľkosť pozemku a Vaše budúce plány s ním. Najvyužívanejším variantom tohto typu čerpadla je čerpadlo s plošným kolektorom. Tu je však potrebný veľký pozemok (aspoň okolo 1000m2) kde by sa plošný kolektor umiestnil. Ak takýmto pozemkom disponujete, a neplánujete ho celý zastavať (bazénom, altánkom, garážou alebo inými stavbami), plošný kolektor je to pravé pre Vás. Čo však ak je pozemok malý, prípadne plánujete priestor pozemku využiť na stavbu? Vtedy by prichádza na rad geotermálny vrt alebo koše, pričom na Slovensku je využívanejšou a lacnejšou možnosťou vrt.

Zdroj: https://www.keylight.sk/tepelne-cerpadlo-zem-voda-plocha/

Poslednou možnosťou, ako získať teplo pre svoj dom prostredníctvom tepelného čerpadla je systém voda-voda. Po tomto systéme môžete siahnuť aj ste ochotný naozaj investovať, pričom podmienkou je aj v blízkosti domu bola voda. Buď teda vo forme jazera (ak ale nie je jazero Vašim majetkom – pozor na povolenia od vodohospodárov), alebo si môžete vybudovať na pozemku studne.

TEPELNÉ ČERPADLÁ MONOBLOK ALEBO SPLIT – O ČO IDE?

26.01.2021

Ak máte záujem si zaobstarať tepelné čerpadlo vzduch – voda, tomuto článku by ste mali venovať náležitú pozornosť. Na trhu sa totiž ponúkajú dva typy týchto čerpadiel. Monoblok a splitový systém. Naša spoločnosť ako skúsený predajca ponúka výhradne monoblok, ale pri mnohých firmách sa stretnete s obomi systémami. O čo ale ide. Splitový systém je na prvý [...]

Tepelné čerpadlo voda/voda

19.01.2021

Systém tepelných čerpadiel voda-voda je veľmi zriedkavý systém. Ide o technológiu, ktorá čerpá teplo z vody v exteriéri a dáva ho do vody v interiéri. Podobne ako pri ostatných typoch tepelných čerpadiel (okrem vzduch-vzduch) toto tepelné čerpadlo dokáže ohriať teplú úžitkovú vodu, vodu v podlahovom vykurovaní alebo radiátoroch. Tento systém je najúčinnejším [...]

Tepelné čerpadlo zem/voda

15.01.2021

Tepelné čerpadlá typu zem-voda sú technológie čerpajúce teplo z pôdy. Tento systém je zložený z vnútornej jednotky, ktorá je umiestnená priamo v dome (technickej miestnosti, kotolne alebo kdekoľvek inde v dome) a vonkajšieho kolektoru, ktorý je umiestnený v zemi. Zemný kolektor je druh potrubia, ktorým prúdi nemrznúca zmes a je uložené v zemi na pozemku pri dome. [...]

gangy, švédsko

Na podujatie švédskej Ľavicovej strany vtrhli útočníci, hlásia troch zranených

24.04.2024 23:24

Večerné podujatie v Štokholme malo byť o rastúcom fašizme vo Švédsku.

bombic

Británia rozhodla o vydaní extrémistu Bombica na Slovensko. Odkázal, že nikam nejde

24.04.2024 22:40

Rozhodnutie súdu nie je právoplatné, môže sa proti nemu odvolať.

ATACMS, vojna na Ukrajine

Kyjev už nasadil strely dlhého doletu ATACMS. Američania ich dodali tajne

24.04.2024 20:54

Zbrane prišli na Ukrajinu tento mesiac, oznámilo americké ministerstvo zahraničných vecí.

Francois Fillon

Francúzsky súd potvrdil odsúdenie expremiéra Fillona v kauze sprenevery

24.04.2024 19:16

Sprenevery sa dopustil vytvorením fiktívneho pracovného miesta pre svoju manželku Penelope.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 15
Celková čítanosť: 58764x
Priemerná čítanosť článkov: 3918x

Autor blogu

Kategórie