Založ si blog

Čo je to fotovoltaika a ako funguje

Fotovoltaická domáca elektráreň je čím ďalej tým viac obľúbeným systémom na získavania elektrickej energie zo slnka. Ide systém, ktorý slnečné svetlo premení na energiu, ktorou následne zásobuje domácnosť. Základnou časťou fotovoltaického systému sú fotovoltaické panely. Ide o niekoľko vzájomne prepojených panelov umiestnených na streche budovy. Rozmerov a výkonov týchto panelov je množstvo, pričom sa vzájomne ovplyvňujú. V praxi to vyzerá zjednodušene tak, že čím je väčší výkon panela, tým je väčší aj jeho rozmer. Ďalšou súčasťou systému je menič. Ide o prístroj, ktorý je prostredníctvom niekoľkých káblov napojený na fotovoltaické panely a ktorý mení jednosmerný  prúd, ktorý získava z panelov na prúd  striedavý – 230VAC, ktorý je štandardne využívaný v domácnosti. Prostredníctvom elektrickej rozvodnice (to je tá skriňa s ističmi, ktoré chodíte nahadzovať keď Vám počítač s prehryznutým káblom od psa vyrazí v dome poistky) je tento prúd distribuovaný do spotrebičov, ktoré ho využívajú na svoju prevádzku. To, ktoré spotrebiče budú z fotovoltaiky napájané je vecou dohody s firmou, ktorá systém inštaluje. Na Slovensku platí možnosť súčtového merania, teda nepriamo je vykrytá spotreba všetkých spotrebičov.

Druhov fotovoltaických elektrární je niekoľko:

Ostrovný systém – využívaný najmä v budovách kde nie je elektrika zavedená vôbec – napríklad záhradné chatky. Tento systém využíva nízkokapacitné batérie, kde sa energia hromadí a odkiaľ ju následne majiteľ chatky čerpá. Zvládne však zásobovať energiou len malé spotrebiče ako napríklad rádio alebo kanvica a aj to obmedzene v závislosti na dobrom počasí. Ak teda chcete napájať miešačku, kosačku alebo cirkulárku, tento systém nie je nič pre Vás.

Zdroj: https://www.keylight.sk/produkty/fotovoltaika/

Sieťový systém – využívaný v rodinných domoch. Tento systém dokáže zabezpečiť energiu pre spotrebiče v domácnosti.  Je možné ho doplniť aj o riadenie prebytkov. To znamená, že ak je slnečný deň a všetky spotrebiče majú dostatok energie,  nadbytočná energia je smerovaná do bojlera, kde zdarma vyhreje teplú úžitkovú vodu na požadovanú teplotu, prípadne do klimatizácie či tepelného čerpadla, čím zabezpečí chladenie domu. Ak aj potom vyrába systém viac energie, ako sme schopní spotrebovať, táto smeruje bezodplatne do verejnej siete.

Zdroj: https://www.keylight.sk/produkty/fotovoltaika/

Hybridný systém – ide o podobný systém ako v prípade sieťového systému, avšak tento je doplnený o veľkokapacitné batérie. Všetka energia, ktorú systém vyrába sa uskladňuje v batériách, ktoré ďalej napájajú jednotlivé spotrebiče. Tento systém má veľkú výhodu v tom, že funguje ako záložný zdroj energie. V závislosti na kapacite batérie dokáže energia v nej uskladnená dlhší či kratší čas zásobovať domácnosť elektrinou aj noci, zlom počasí alebo v prípade výpadku prúdu.

Zdroj: https://www.keylight.sk/produkty/fotovoltaika/

TEPELNÉ ČERPADLÁ MONOBLOK ALEBO SPLIT – O ČO IDE?

26.01.2021

Ak máte záujem si zaobstarať tepelné čerpadlo vzduch – voda, tomuto článku by ste mali venovať náležitú pozornosť. Na trhu sa totiž ponúkajú dva typy týchto čerpadiel. Monoblok a splitový systém. Naša spoločnosť ako skúsený predajca ponúka výhradne monoblok, ale pri mnohých firmách sa stretnete s obomi systémami. O čo ale ide. Splitový systém je na prvý [...]

KTORÝ TYP TEPELNÉHO ČERADLA JE TÝM SPRÁVNYM PRE VÁS?

22.01.2021

Keďže poznáme mnoho typov tepelných čerpadiel, ktoré teplo pre Váš dom dokáže čerpať z rôznych zdrojov (vzduch, voda, zem). Ako si však vybrať ten správny typ? Prvé na čo musíte pozerať je Váš rozpočet. Ten Vás hneď od začiatku nasmeruje k určenému typu čerpadla, nakoľko medzi jednotlivými druhmi sú nemalé cenové rozdiely. Ak je váš rozpočet obmedzený, [...]

Tepelné čerpadlo voda/voda

19.01.2021

Systém tepelných čerpadiel voda-voda je veľmi zriedkavý systém. Ide o technológiu, ktorá čerpá teplo z vody v exteriéri a dáva ho do vody v interiéri. Podobne ako pri ostatných typoch tepelných čerpadiel (okrem vzduch-vzduch) toto tepelné čerpadlo dokáže ohriať teplú úžitkovú vodu, vodu v podlahovom vykurovaní alebo radiátoroch. Tento systém je najúčinnejším [...]

HIMARS

USA ohlásili nákupy vojenského materiálu pre Ukrajinu za šesť miliárd, vybavenie však zrejme nedorazí niekoľko rokov

26.04.2024 21:43

Na dodanie materiálu si však budú musieť Ukrajinci počkať, lebo proces jeho obstarávania je len na začiatku.

Palestína / Deti / Pásmo Gazy /

v Pásme Gazy zomrelo bábätko zachránené z maternice umierajúcej matky

26.04.2024 18:51

Izrael aj napriek medzinárodnému pobúreniu stále hrozí, že podnikne pozemnú operáciu v meste Rafah.

parlament

Amnesty International kritizuje návrhy týkajúce sa RTVS, neziskových organizácií a rodných čísel

26.04.2024 18:30

Organizácia vyzýva na dodržiavanie princípov a ochranu právneho štátu, slobodu združovania a prejavu i na právo na informácie a na ochranu pred diskrimináciou.

Záborská , vašečka

Poslanci ukončili piatkové rokovanie debatou k sexuálnej výchove

26.04.2024 18:25

Poslanci Vašečka a Záborská chcú podmieniť výchovu a vzdelávanie v oblasti sexuálneho správania informovaným súhlasom rodičov.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 15
Celková čítanosť: 58909x
Priemerná čítanosť článkov: 3927x

Autor blogu

Kategórie