Založ si blog

Ako si vybrať správny typ rekuperácie?

Základnou otázkou, ktorú si pri výbere rekuperácie musíte položiť je, čo všetko od nej požadujete/ čo všetko pre svoj komfort potrebujete. Prvá vec, ktorú je potrebné pri výbere vhodnej rekuperácie upresniť je pôdorys domu. Je veľmi dôležité či ide o bungalov, viacpodlažný dom, novostavbu alebo starší dom v rekonštrukcii.  Na základe upresnenia o aký typ domu sa jedná sa projektant rozhodne, či je možné inštalovať centrálnu rekuperáciu. Ak sa bude jednať napríklad o starší dom s nižšími stropmi, kde nie je priestor osadiť rozvody vzduchu, možnosťou je ťahať rozvody vzduchu centrálnej rekuperácie v podlahe alebo stenách. Ak nie je možné ani to, v takomto prípade prichádza na scénu decentrálna rekuperácia do každej miestnosti. Cenovo je však o niečo vyššie ako centrálna rekuperácia. Pri novostavbách je to väčšinou jednoduchšie. Na rozvody vzduchu je priestor dostatočný a ak aj nie, v priebehu stavby je možné všeličo poupravovať.

Ďalším detailom, ktorý je potrebný pre správny výber rekuperácie je počet osôb, ktoré bude v dome bývať. Na základe tohto údaju sa stanoví výkon rekuperácie. Výpočet je síce zložitejší, ale výkon sa riadi jednoduchým pravidlom – čím viac ľudí, tým silnejší výkon.

Zdroj: https://www.keylight.sk/produkty/rekuperacia/

Ak sme zvolili typ a výkon rekuperácie, prichádzame k ďalšiemu podstatnému bodu a tým je, čo všetko musí rekuperácia zabezpečiť. Podmienky v rodinných domoch sa rôznia. Prvým problémom, ktorý môže rekuperácia vyriešiť je príliš vlhký vzduch. Štandardne vyskladaný systém dokáže, v závislosti na výkone, odstrániť zo vzduchu od 20 – 75% vlhkosti. S týmto problémom sa ľudia stretávajú najmä v prvých rokoch bývania v novopostavenom dome. Voda sa odparuje z omietok, poteru, farby a okrem toho vzniká bežná vlhkosť z varenia či sprchovania. V niektorých prípadoch je problém s vlhkosťou natoľko závažný, že sa v dome začnú tvoriť plesne. Každá kvalitná rekuperácia tento problém bez väčších problémov odstráni. Naopak pri drevostavbách, kde sú mokré stavebné procesy nahradené suchými (miesto omietok sadrokartón, miesto poteru suché podlahové vykurovanie) je problém opačný. Vzduch je tak suchý, že spôsobuje nekomfort. V tomto prípade je pre Vás vhodná rekuperácia doplnená o entalpický výmenník. Entalpický výmenník zabezpečí, že v rekuperačnej jednotke si privádzaný a odvádzaný vzduch neodovzdáva len teplotu, ale aj časť vlhkosti. V extrémnych prípadoch je možné rekuperácii dokúpiť aj zvlhčovať.

Ak viete, že Vaša polovička je v kuchyni antitalent a pravidelne jej niečo prihorí, užitočnou súčasťou rekuperačného systému je rázové vetranie. Prostredníctvom jedného tlačidla dokážete jednotku spustiť na určitý čas na plný výkon čo zabezpečí rýchle a efektívne odvetranie celého domu za veľmi krátky čas. Ako vidíte, možností je mnoho. Najlepšie je tak stanoviť si požiadavky, aby bol systém vyskladaný presne podľa Vašich potrieb.

TEPELNÉ ČERPADLÁ MONOBLOK ALEBO SPLIT – O ČO IDE?

26.01.2021

Ak máte záujem si zaobstarať tepelné čerpadlo vzduch – voda, tomuto článku by ste mali venovať náležitú pozornosť. Na trhu sa totiž ponúkajú dva typy týchto čerpadiel. Monoblok a splitový systém. Naša spoločnosť ako skúsený predajca ponúka výhradne monoblok, ale pri mnohých firmách sa stretnete s obomi systémami. O čo ale ide. Splitový systém je na prvý [...]

KTORÝ TYP TEPELNÉHO ČERADLA JE TÝM SPRÁVNYM PRE VÁS?

22.01.2021

Keďže poznáme mnoho typov tepelných čerpadiel, ktoré teplo pre Váš dom dokáže čerpať z rôznych zdrojov (vzduch, voda, zem). Ako si však vybrať ten správny typ? Prvé na čo musíte pozerať je Váš rozpočet. Ten Vás hneď od začiatku nasmeruje k určenému typu čerpadla, nakoľko medzi jednotlivými druhmi sú nemalé cenové rozdiely. Ak je váš rozpočet obmedzený, [...]

Tepelné čerpadlo voda/voda

19.01.2021

Systém tepelných čerpadiel voda-voda je veľmi zriedkavý systém. Ide o technológiu, ktorá čerpá teplo z vody v exteriéri a dáva ho do vody v interiéri. Podobne ako pri ostatných typoch tepelných čerpadiel (okrem vzduch-vzduch) toto tepelné čerpadlo dokáže ohriať teplú úžitkovú vodu, vodu v podlahovom vykurovaní alebo radiátoroch. Tento systém je najúčinnejším [...]

Abrams, Ukrajina

Americké tanky Abrams nestačia na ruské drony, Ukrajina ich stiahla z boja

26.04.2024 07:37

Ukrajina už prišla o päť tankov Abrams M1A1.

France Macron

ONLINE: Za dva mesiace poslala Európa Kyjevu 6 miliárd eur, dieru po pomoci USA to nezacelilo

26.04.2024 06:25, aktualizované: 07:38

Od leta 2023 európske príspevky na pomoc Ukrajine trvalo prevyšovali tie od Spojených štátov.

Rusko, Ukrajina, vojna na Ukrajine

Ficove reči o mieri vyvracia samotné Rusko. Trump môže byť v boji proti Putinovi tvrdší ako Biden, tvrdí generál Macko

26.04.2024 06:05

Peniaze na muníciu nepodporujú vojnu, ale prežitie Ukrajiny, hovorí generál Pavel Macko.

Kongres, USA

Pre CIA hodnotil politické riziká. Expert z Harvardu pre Pravdu vysvetlil, či USA hrozí občianska vojna

26.04.2024 06:00

Občianska vojna – Civil War (na Slovensku je v kinách pod názvom Kolaps) je už dva týždne na čele rebríčka najúspešnejších filmov v USA.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 15
Celková čítanosť: 58864x
Priemerná čítanosť článkov: 3924x

Autor blogu

Kategórie