Založ si blog

Aký je rozdiel medzi centrálnou a decentrálnou rekuperáciou?

Čo je to rekuperácia sme si vysvetlili v predchádzajúcom článku.  Teraz si priblížime, aké základné typy rekuperácii si môžete do svojho domu zaobstarať a tiež aké majú výhody a nevýhody.

1. Centrálna rekuperácia – najvyužívanejší rekuperačný systém.

Pozostáva z rekuperačnej jednotky, ktorá je zväčša umiestnená v technickej miestnosti, kotolni alebo inej neobytnej miestnosti podľa možností a dispozície domu. Z rekuperačnej jednotky vedú rozvody vzduchu do jednotlivých miestností v dome. Tzn. v izbách je umiestnené len samotné vyústenie potrubia. Centrálna rekuperácia je dostupná v dvoch základných prevedeniach:

Nástenná – ide o systém, pri ktorom je rekuperačná jednotka umiestnená priamo na stenu. Rozmery tejto jednotky sa líšia v závislosti od výrobcu, ale zväčša ide o jednotku rozmerov práčky. Aby bol priestor v miestnosti lepšie využiteľný, jednotka môže byť umiestnená kamkoľvek na stenu. Je teda možné pod ňu umiestniť kľudne aj práčku či sušičku. Jediným obmedzením je potreba odpadu, nakoľko pri strete teplého a studeného vzduchu v jednotke vzniká určité množstvo kondenzátu, ktorý je potrebné odviesť z rekuperačnej jednotky priamo do odpadu. Tieto jednotky sú dostupné v mnohých prevedeniach a výkonoch. Líšia sa v dizajne, rozmeroch, funkciách, hlučnosti aj parametroch. Štandardne sa nástenné jednotky predávajú s výkonom od 180 – 450 m3/h. Záleží hlavne na samotnom dome a potrebách majiteľa.

Zdroj: https://www.keylight.sk/centralne-rekuperacne-jednotky/

Podstropná – ide o systém, pri ktorom je rekuperačná jednotka umiestnená priamo pod stropom, zväčša nad sadrokartónom, aby nebola viditeľná. Tento systém je využívaný najmä v stiesnených priestoroch, kde nie je možné umiestniť štandardnú nástennú jednotku. Podstropná jednotka má, v závislosti na výrobcovi a výkone, hĺbku okolo 20 centimetrov. Jej malé rozmery však ovplyvňujú aj výkon ktorý je maximálne 300 m3/h. Táto jednotka má však určité nevýhody. Tak ako pri nástennej jednotke, je potrebný aj tu odpad. Avšak keďže je jednotka umiestnená pod stropom, jeho realizácia vyžaduje niekoho kreatívneho. Taktiež absentuje predohrev, čiže samotná jednotka nemá ochranu proti zamrznutiu, ktorá sa využíva v zimných mesiacoch keď je nasávaný vzduch mínusovej teploty. Je teda potrebné zabezpečenie externého predohrevu, čo tento variant výrazne predražuje.

Zdroj: https://www.keylight.sk/centralne-rekuperacne-jednotky/

2. Decentrálna rekuperácia

Kým pri predchádzajúcich spomínaných systémoch sme mali jednu centrálnu rekuperačnú jednotku s rozvodmi vzduchu do každej miestnosti, pri decentrálnej rekuperácii sa v každej izbe nachádza samostatná rekuperačná jednotka, ktorá do miestnosti privádza/odvádza vzduch priamo. Funguje na rovnakom princípe ako centrálna rekuperačná jednotka, avšak má maximálny výkon 75m3/h.  Pri tomto type rekuperácie nie je potrebné riešiť odpad na odvod kondenzátu, jediné čo je potrebné je elektrická zásuvka. Tento systém je vhodný najmä do rekonštrukcie starých domov, alebo tam, kde nie je možné realizovať rozvody vzduchu potrubiami. Decentrálnu jednotku môže majiteľ domu osadiť do ktorejkoľvek miestnosti, kde je to potrebné. Cena takejto jednotky je výrazne nižšia ako cena centrálnej rekuperácie, avšak ak by sa majiteľ rozhodol, že chce takúto rekuperačnú jednotku osadiť do všetkých izieb v dome, vo finále ho to vyjde oveľa drahšie ako centrálny systém.

Zdroj: https://www.keylight.sk/lokalne-rekuperacne-jednotky/

TEPELNÉ ČERPADLÁ MONOBLOK ALEBO SPLIT – O ČO IDE?

26.01.2021

Ak máte záujem si zaobstarať tepelné čerpadlo vzduch – voda, tomuto článku by ste mali venovať náležitú pozornosť. Na trhu sa totiž ponúkajú dva typy týchto čerpadiel. Monoblok a splitový systém. Naša spoločnosť ako skúsený predajca ponúka výhradne monoblok, ale pri mnohých firmách sa stretnete s obomi systémami. O čo ale ide. Splitový systém je na prvý [...]

KTORÝ TYP TEPELNÉHO ČERADLA JE TÝM SPRÁVNYM PRE VÁS?

22.01.2021

Keďže poznáme mnoho typov tepelných čerpadiel, ktoré teplo pre Váš dom dokáže čerpať z rôznych zdrojov (vzduch, voda, zem). Ako si však vybrať ten správny typ? Prvé na čo musíte pozerať je Váš rozpočet. Ten Vás hneď od začiatku nasmeruje k určenému typu čerpadla, nakoľko medzi jednotlivými druhmi sú nemalé cenové rozdiely. Ak je váš rozpočet obmedzený, [...]

Tepelné čerpadlo voda/voda

19.01.2021

Systém tepelných čerpadiel voda-voda je veľmi zriedkavý systém. Ide o technológiu, ktorá čerpá teplo z vody v exteriéri a dáva ho do vody v interiéri. Podobne ako pri ostatných typoch tepelných čerpadiel (okrem vzduch-vzduch) toto tepelné čerpadlo dokáže ohriať teplú úžitkovú vodu, vodu v podlahovom vykurovaní alebo radiátoroch. Tento systém je najúčinnejším [...]

Polícia / Policajná páska / Policajné auto /

Hádka dvoch mužov v obci Dlhá nad Váhom sa skončila vraždou

25.04.2024 11:28

Motív a všetky okolnosti prípadu sú predmetom ďalšieho vyšetrovania.

Český predseda vlády Petr Fiala.

Ďalší odchod z Fialovej vlády: končí ministerka pre vedu a výskum

25.04.2024 11:07

Ministerka pre vedu a výskum nemala vlastné ministerstvo, ale len úrad s niekoľkými zamestnancami.

France Moulin Rouge

Ostalo len LIN ROUGE. Vrtuľa legendárneho mlyna na streche parížskeho kabaretu sa zrútila

25.04.2024 09:29

Svetoznámy kabaret je jednou z tamojších najnavštevovanejších turistických atrakcií.

izrael, hamas, zbrane

Hamas zloží zbrane, ak vznikne palestínsky štát, povedal predstaviteľ hnutia

25.04.2024 09:16

Hnutie Hamas vládne od roku 2007 v Pásme Gazy.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 15
Celková čítanosť: 58793x
Priemerná čítanosť článkov: 3920x

Autor blogu

Kategórie