Založ si blog

Čo je to tepelné čerpadlo a ako funguje

Najvyužívanejšou definíciou tepelného čerpadla, aj keď ju skúsení predajcovia nemajú radi, je že ide o obrátenú chladničku. Tepelné čerpadlo je svetoznámy systém a pritom málokto vie, ho vynašiel Slovák Aurel Stodola. Jeho prvé tepelné čerpadlo je stále v prevádzke v Ženeve a slúži od roku 1928 na vykurovanie tamojšej radnice. Poďme ale späť k tepelnému čerpadlu a jeho princípu fungovania. Prirovnanie k chladničke je síce veľmi zjednodušené ale je to tak. Chladnička odoberá teplo z potravín, ktoré sú v nej a odvádza ho preč. Tepelné čerpadlo odoberá teplo zo svojho okolia a privádza ho do domácnosti. Teplo získané čerpadlom sa vďaka stlačeniu kompresorom zvýši a využije sa tak na prípravu teplej úžitkovej vody a vykúrenie domu, alebo akejkoľvek budovy. Kompresor v čerpadle funguje na jednoduchom princípe, ktorý si môžeme vysvetliť na klasickej pumpičke na kolesá. Čím viac budete pumpičku stláčať, tým bude teplejšia. Tlakom sa totiž vzduch zahrieva.

Zdroj: https://www.keylight.sk/produkty/tepelnecerpadla/

Častokrát sa stretávame s otázkou, ako môže tepelné čerpadlo čerpať teplo z okolitého prostredia, keď je vonku -25°C. Princíp je jednoduchý, zmes, ktorá sa nachádza v tepelnom čerpadle je vychladená na približne -40°C. Ak si porovnáme túto teplotu s teplotou vonku, okolie tepelného čerpadla je oproti zmesi v ňom stále o 15°C teplejšie. Tento teplotný rozdiel čerpadlo vezme, pomocou kompresora teplotu ešte zvýši a privedie ju do domu. Tepelné čerpadlo má mnoho druhov, ale v zásade dokáže získané teplo odovzdať vzduchu alebo vode v domácnosti. Dokáže pritom ohriať vodné podlahové kúrenie, radiátory alebo aj bazén.

Tepelné čerpadlo je veľmi adaptívny systém. Je možné ho prepojiť s rôznymi inými zdrojmi tepla v domácnosti ako napríklad s elektrickým kotlom, plynovým kotlom alebo kotlom na tuhé palivo. Aj keď väčšina rodinných domov má dnes kúrenie v domácnosti zabezpečené prostredníctvom podlahového kúrenia, tepelné čerpadlo je možno napojiť dokonca aj na klasické radiátory.

TEPELNÉ ČERPADLÁ MONOBLOK ALEBO SPLIT – O ČO IDE?

26.01.2021

Ak máte záujem si zaobstarať tepelné čerpadlo vzduch – voda, tomuto článku by ste mali venovať náležitú pozornosť. Na trhu sa totiž ponúkajú dva typy týchto čerpadiel. Monoblok a splitový systém. Naša spoločnosť ako skúsený predajca ponúka výhradne monoblok, ale pri mnohých firmách sa stretnete s obomi systémami. O čo ale ide. Splitový systém je na prvý [...]

KTORÝ TYP TEPELNÉHO ČERADLA JE TÝM SPRÁVNYM PRE VÁS?

22.01.2021

Keďže poznáme mnoho typov tepelných čerpadiel, ktoré teplo pre Váš dom dokáže čerpať z rôznych zdrojov (vzduch, voda, zem). Ako si však vybrať ten správny typ? Prvé na čo musíte pozerať je Váš rozpočet. Ten Vás hneď od začiatku nasmeruje k určenému typu čerpadla, nakoľko medzi jednotlivými druhmi sú nemalé cenové rozdiely. Ak je váš rozpočet obmedzený, [...]

Tepelné čerpadlo voda/voda

19.01.2021

Systém tepelných čerpadiel voda-voda je veľmi zriedkavý systém. Ide o technológiu, ktorá čerpá teplo z vody v exteriéri a dáva ho do vody v interiéri. Podobne ako pri ostatných typoch tepelných čerpadiel (okrem vzduch-vzduch) toto tepelné čerpadlo dokáže ohriať teplú úžitkovú vodu, vodu v podlahovom vykurovaní alebo radiátoroch. Tento systém je najúčinnejším [...]

SR Bratislava EK Vláda Jourová RTVS MK Stretnutie TK BAX

Jourová rokovala s Ficom i Šimkovičovou: Nikto si neželá, aby Slovensko prišlo o peniaze EÚ, eurokomisia má však otázky

25.04.2024 19:57

EK diskutuje s vládou o zmenách v trestnom práve, ktoré vládna koalícia napriek žiadosti komisie presadila v zrýchlenom režime.

Lukasenkova atletka

Lukašenko prezradil, kedy odíde. Ženu na čele štátu nechce, ale atlétku, ktorá neznáša dúhové farby, by podporil

25.04.2024 19:00

Alexandr Lukašenko tvrdí, že Bielorusom sa žije oveľa lepšie ako pred tromi desaťročiami. Ako vyzerá porovnanie ich finančných pomerov so Slovákmi?

Praha, masová streľba, Česko

Strelec z pražskej univerzity netrpel duševnou poruchou, motív úrady oznámia čoskoro

25.04.2024 18:21

V hlavnej budove Filozofickej fakulty UK v Prahe 21. decembra 2023 jej študent zastrelil 13 ľudí a jedna osoba neskôr zomrela v nemocnici.

polícia oživovanie

VIDEO: Išlo o sekundy. Petržalskí policajti nezaváhali, zachránili život mužovi

25.04.2024 18:00

Policajti sa pristavili pri dopravnej nehode, keď si zrazu všimli na zemi muža v bezvedomí.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 15
Celková čítanosť: 58824x
Priemerná čítanosť článkov: 3922x

Autor blogu

Kategórie