Založ si blog

Čo je to rekuperácia a ako funguje?

Slovo rekuperácia je v stavebných okruhoch veľmi frekventované slovo. Čo to vlastne je?

Rekuperácia – alebo riadené vetranie je jeden zo systémov, ktorý si projektanti pri novostavbách častokrát vyžadujú. Princíp fungovania rekuperácie je celkom jednoduchý. Tento systém Vám v domácnosti zabezpečí stály prísun čerstvého vzduchu bez potreby vetrania oknami.

Z čoho systém pozostáva?

Najzákladnejšou súčasťou rekuperačného systému je samotná rekuperačná jednotka. Tá, okrem filtrovania nečistôt zo vzduchu, prostredníctvom výmenníka tepla zabezpečuje, že vzduch, ktorý je odvádzaný z jednotlivých miestností odovzdá teplo vzduchu, ktorý je privádzaný z exteriéru. V konečnom dôsledku je teda v dome zabezpečený čerstvý, ale ohriaty vzduch. Ďalšou hlavnou súčasťou systému sú rozvody vzduchu, prostredníctvom ktorých je vzduch rozvádzaný po dome. Sú to potrubia, ktoré nasávajú vzduch z jednotlivých izieb a potrubia, ktoré privádzajú do izieb čerstvý a ohriaty vzduch.

Potrubia, ktoré nasávajú vzduch z domu sú zväčša umiestnené v miestnostiach s odpadovým teplom. To znamená kuchyňa (teplo z varenia), kúpeľňa (teplo zo sprchovania), technická miestnosť (teplo z technológií) a pod. Rekuperačný systém tak stále pracuje s odpadovým teplom – teplom, ktoré by sa inak nevyužilo. Toto teplo následne predáva čerstvému vzduchu a to je prívodným potrubím privádzané do miestností, v ktorých sa ľudia najčastejšie zdržiavajú – obývačka, spálňa, detské izby.

rekuperácia vzduchu, riadené vetranie, časti rekuperačného systému, rozvody vzduchu, obnoviteľné zdroje energie - keyenergy
zdroj: https://www.keylight.sk/produkty/rekuperacia/

Rekuperácia nie je síce sama o seba systémom pre čerpanie energie z obnoviteľných zdrojov, avšak pomáha túto energiu zachovávať. Častokrát sa stretávame s názorom, že vetranie oknami je najlepšie, lebo sú ľudia na takýto spôsob privádzania vzduchu zvyknutí. Ale! Nemyslia pri tom na to, aké množstvo nečistôt, prachu, hmyzu, peľu a iných splodín si do domu vpustia. A tiež koľko tepla, ktoré si museli zaplatiť pri tom vypustia len tak von oknom. Rekuperácia distribuuje vzduch cez niekoľko vysokoúčinných filtrov. Zbaví ho tak prachu, peľu a ďalších nečistôt čo je výhodné najmä v domácnostiach alergikov. Ak chcete vyvetrať oknom, a vetranie má byť naozaj efektívne, von oknom unikne (v závislosti na dĺžke a spôsobe vetrania) v priemere 60-80% tepla zo vzduchu. Výmena vzduchu prostredníctvom rekuperácie má účinnosť medzi 90-98% (v závislosti na type rekuperácie).

Rekuperácia vyžaduje o niečo vyššie počiatočné náklady, avšak v priebehu jej využívania svojim majiteľom ušetrí nemalé peniaze za využité teplo a tiež výrazne zvýši komfort bývania.

TEPELNÉ ČERPADLÁ MONOBLOK ALEBO SPLIT – O ČO IDE?

26.01.2021

Ak máte záujem si zaobstarať tepelné čerpadlo vzduch – voda, tomuto článku by ste mali venovať náležitú pozornosť. Na trhu sa totiž ponúkajú dva typy týchto čerpadiel. Monoblok a splitový systém. Naša spoločnosť ako skúsený predajca ponúka výhradne monoblok, ale pri mnohých firmách sa stretnete s obomi systémami. O čo ale ide. Splitový systém je na prvý [...]

KTORÝ TYP TEPELNÉHO ČERADLA JE TÝM SPRÁVNYM PRE VÁS?

22.01.2021

Keďže poznáme mnoho typov tepelných čerpadiel, ktoré teplo pre Váš dom dokáže čerpať z rôznych zdrojov (vzduch, voda, zem). Ako si však vybrať ten správny typ? Prvé na čo musíte pozerať je Váš rozpočet. Ten Vás hneď od začiatku nasmeruje k určenému typu čerpadla, nakoľko medzi jednotlivými druhmi sú nemalé cenové rozdiely. Ak je váš rozpočet obmedzený, [...]

Tepelné čerpadlo voda/voda

19.01.2021

Systém tepelných čerpadiel voda-voda je veľmi zriedkavý systém. Ide o technológiu, ktorá čerpá teplo z vody v exteriéri a dáva ho do vody v interiéri. Podobne ako pri ostatných typoch tepelných čerpadiel (okrem vzduch-vzduch) toto tepelné čerpadlo dokáže ohriať teplú úžitkovú vodu, vodu v podlahovom vykurovaní alebo radiátoroch. Tento systém je najúčinnejším [...]

AfD / Alternatíva pre Nemecko /

Neplatili ma Rusi, prijal som od nich len malé balíčky, povedal nemecký poslanec Bystroň

26.04.2024 16:42

Bystroň na otázku magazínu prijímanie balíčkov priamo nepoprel, celú kauzu potom označil za kampaň proti nemu.

SR Bratislava dron nemocnica Rázsochy zbúranie BAX

KDH namieta zmenu rozhodnutia o nemocnici Rázsochy, chce odvolať Dolinkovú

26.04.2024 16:34

Namiesto koncovej univerzitnej nemocnice na bratislavských Rázsochách sa má prestavať nemocnica v Ružinove a na Rázsochách má vzniknúť detská nemocnica.

medveď, Žiar nad Hronom

V Žiari nad Hronom zvýšte pozornosť, pohybuje sa tam medvedica s mladými

26.04.2024 16:09

Pohyb medvedice spozorovali v okolí Šibeničného vrchu a na Slnečnej stráni v blízkosti cesty na Partizánskej ulici.

Najvyšší súd NS

Opozícia žiada zasadnutie výboru ku kontrole rezortu spravodlivosti na Najvyššom súde

26.04.2024 15:28

Predseda výboru Miroslav Čellár reagoval, že zatiaľ podanie opozičných poslancov neeviduje. Ak ho dostane, výbor zvolá.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 15
Celková čítanosť: 58889x
Priemerná čítanosť článkov: 3926x

Autor blogu

Kategórie