Založ si blog

Tepelné čerpadlo zem/voda

Tepelné čerpadlá typu zem-voda sú technológie čerpajúce teplo z pôdy. Tento systém je zložený z vnútornej jednotky, ktorá je umiestnená priamo v dome (technickej miestnosti, kotolne alebo kdekoľvek inde v dome) a vonkajšieho kolektoru, ktorý je umiestnený v zemi. Zemný kolektor je druh potrubia, ktorým prúdi nemrznúca zmes a je uložené v zemi na pozemku pri dome. V závislosti od typu a spôsobu umiestnenia kolektora existujú tri typy čerpadiel tohto druhu. 

Prvým typom je tepelne čerpadlo s plošným kolektorom. Plošný kolektor sa zväčša ukladá ako had do zeme v hĺbke 1,5 metra. Hĺbka uloženia kolektoru je veľmi dôležitá. Ak sa kolektor uloží príliš plytko, v zime zem okolo neho zamrzne a výkon čerpadla sa veľmi výrazne obmedzí. Naopak, ak sa kolektor uloží príliš hlboko, zem okolo neho sa v lete neprehreje a to znova ovplyvní výkon čerpadla. 1,5 metra predstavuje ideálnu hĺbku uloženia plošného kolektora nakoľko ide o nemrznúcu hĺbku a tiež hĺbku v ktorej dokáže slnko zem prehriať.

Zdroj: https://www.keylight.sk/produkty/tepelnecerpadla/

Druhým typom tepelného čerpadla zem-voda je čerpadlo so sondou v geotermálnom vrte. Ide o nákladné avšak účinnejšie prevedenie toho druhu čerpadla ako v prípade plošného kolektora. Namiesto zemného kolektora uloženého v hĺbke 1.5 metra v zemi vo forme hada je na pozemku realizovaný veľmi hlboký vrt. Tieto vrty majú rôzne hĺbky, v závislosti na výkone čerpadlá. Priemerne sa hĺbka pohybuje od 100 metrov. Do vrtu sa následne uloží geotermálna sonda (typ kolektoru) ktorá čerpá teplo zo zeme.

Zdroj: https://www.keylight.sk/produkty/tepelnecerpadla/

Posledným typom čerpadla zem – voda je čerpadlo s geotermálnymi košmi. Tento typ čerpadla je na Slovensku využívaný len málo, ide o veľmi nákladné prevedenie, kedy je kolektor v zemi uložený špirálovito od 1,5 metra do hĺbky a na pohľad toto uloženie pripomína koše.

Veľkou výhodou čerpadiel zem-voda je možnosť pasívneho chladenia, kedy v štandarde okrem vykurovania tepelné čerpadlo zabezpečí tiež vychladenie budovy.  Ak sa rozhodnete pre typ tepelného čerpadla s plošným kolektorom (cenovo najprístupnejší variant) treba mať na zreteli, že na tomto kolektore nesmie byť umiestnený žiaden pevný základ (dlažba, záhradný domček a pod.) Čo sa týka rastlín, stromom ani iným záhradný rastlinám kolektor neprekáža a takisto ony neprekážajú kolektoru.

TEPELNÉ ČERPADLÁ MONOBLOK ALEBO SPLIT – O ČO IDE?

26.01.2021

Ak máte záujem si zaobstarať tepelné čerpadlo vzduch – voda, tomuto článku by ste mali venovať náležitú pozornosť. Na trhu sa totiž ponúkajú dva typy týchto čerpadiel. Monoblok a splitový systém. Naša spoločnosť ako skúsený predajca ponúka výhradne monoblok, ale pri mnohých firmách sa stretnete s obomi systémami. O čo ale ide. Splitový systém je na prvý [...]

KTORÝ TYP TEPELNÉHO ČERADLA JE TÝM SPRÁVNYM PRE VÁS?

22.01.2021

Keďže poznáme mnoho typov tepelných čerpadiel, ktoré teplo pre Váš dom dokáže čerpať z rôznych zdrojov (vzduch, voda, zem). Ako si však vybrať ten správny typ? Prvé na čo musíte pozerať je Váš rozpočet. Ten Vás hneď od začiatku nasmeruje k určenému typu čerpadla, nakoľko medzi jednotlivými druhmi sú nemalé cenové rozdiely. Ak je váš rozpočet obmedzený, [...]

Tepelné čerpadlo voda/voda

19.01.2021

Systém tepelných čerpadiel voda-voda je veľmi zriedkavý systém. Ide o technológiu, ktorá čerpá teplo z vody v exteriéri a dáva ho do vody v interiéri. Podobne ako pri ostatných typoch tepelných čerpadiel (okrem vzduch-vzduch) toto tepelné čerpadlo dokáže ohriať teplú úžitkovú vodu, vodu v podlahovom vykurovaní alebo radiátoroch. Tento systém je najúčinnejším [...]

Kaczynski lech

Poľská vláda čelí kritike za spochybnenie ruskej stopy v Kaczyňského kauze

19.04.2024 23:16

Letecké nešťastie sa odohralo 10. apríla 2010 pri meste Smolensk na západe Ruska.

Navaľná

Julija Navaľná prevzala nemeckú Cenu za slobodu médií

19.04.2024 21:51

Manželia Navaľní dostali toto ocenenie "za odvahu prejavenú v hnutí odporu a za odvážny a nenásilný boj proti brutálnej diktatúre v Rusku"

súd, manhattan

Pred súdom na Manhattane, kde prebieha proces s Trumpom, sa zapálil muž

19.04.2024 20:37, aktualizované: 22:18

Polícia neskôr oznámila jeho totožnosť. Jeho čin mohol byť motivovaný konšpiračnými teóriami.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 15
Celková čítanosť: 58535x
Priemerná čítanosť článkov: 3902x

Autor blogu

Kategórie