Fotovoltaika ako adaptívny a inteligentný systém

5. januára 2021, keyenergy, Nezaradené

Dnes je už všetko smart – mobily, domáce spotrebiče aj autá. Tento trend neobišiel ani fotovoltaiku. Z predošlých článkov vieme, že systém domácej fotovoltaickej elektrárne je sebestačný a takmer bez údržbový. Je tiež aj veľmi adaptívny. Súčasťou fotovoltaiky je menič napätia. Ide o malý prístroj, ktorý mení jednosmerný prúd prichádzajúci z panelov na streche na prúd 230V, ktorý je využívaný v domácnosti. To ale nie je jeho jediná úloha. Okrem toho dokáže určiť, odkiaľ bude prúd čerpať. Ak je totiž von zlé počasie a Vaša spotreba je tak vysoká, že ju fotovoltaika nezvláda pokryť, menič chýbajúcu energiu doplní zo siete. Vezme však iba toľko, koľko je potrebné doplniť k energii z fotovoltaiky, aby pokryla vašu spotrebu. Nikdy sa tak nestane (v prípade, že je systém plne funkčný), že by ste energiu čerpali výhradne z verejnej siete.

Zdroj: https://www.keylight.sk/produkty/fotovoltaika/

Fotovoltaika je systém, ktorý je ľahko prepojiteľný s technológiou v domácnosti ako je napríklad tepelné čerpadlo. Tepelné čerpadlo je samo o sebe veľmi úsporný systém, keď ho však napojíme na fotovoltaiku, jeho účinnosť sa ešte zvýši. Fotovoltaiku teda dokážeme napojiť ako zdroj energie na akýkoľvek spotrebič či technológiu, ktorá funguje na elektrinu.

Súčasťou kvalitného fotovoltaického systému je aj mobilná aplikácia. Prostredníctvom nej dokážete v reálnom čase sledovať, koľko systém vyrába teraz, sledovať štatistiky aj svoju spotrebu.